UsII-97/23 od 12. srpnja 2023.

KLASA: 23/215

UsII-97/23 od 12. srpnja 2023.

Pravo na žalbu - Pravni interes- Aktivna legitimacija- Urednost žalbe- Punomoć članova zajednice ponuditelja - Članak 401., 420. i 421. ZJN 2016

Osporeno rješenje doneseno je u povodu žalbe navedene Zajednice ponuditelja izjavljene protiv citirane odluke o odabiru, po opunomoćeniku tvrtki Ceste Karlovac d.d.  S obzirom da iz priložene punomoći za zastupanje od 16. siječnja 2023. proizlazi da se GS Ceste Karlovac d.d., koji je ujedno i član navedene Zajednice ponuditelja, ovlašćuje da u postupku provedbe javnog nadmetanja potpisuje svu ponudbenu dokumentaciju i obavlja sve potrebite radnje za potrebe sudjelovanja Zajednice ponuditelja u predmetnom nadmetanju, tuženik je pravilno ocijenio da iz iste nije razvidno da se punomoć odnosi i na izjavljivanje žalbe i vođenje žalbenog postupka te da žalba ne sadrži podatke i dokaze iz članka 420. stavka 1. točke 2. ZJN a (podatke o zastupniku ili opunomoćeniku, s priloženom valjanom punomoći).
Nadalje, spisa predmeta proizlazi da je žalitelj Zajednica ponuditelja, postupajući po traženju tuženika sukladno članku 421. stavku 2. ZJN-a, dostavio novu punomoć za zastupanje, odnosno da su uz podnesak žalitelja od 11. svibnja 2023. dostavljene punomoći izdane 9. svibnja 2023., kojima se društvo Ceste Karlovac d.d. opunomoćuje da u ime Zajednice ponuditelja, između ostalog, podnese žalbu na odluku o odabiru od 17. travnja 2023. Kako takvu punomoć nije potpisao niti dostavio peti član Zajednice ponuditelja PZC Brod d.o.o., niti u naknadno ostavljenom roku za uređenje žalbe, nisu otklonjeni nedostaci žalbe iz stavka 2. članka 421. ZJN-a jer uz istu ponovno nije priložena valjana punomoć.
Tuženik je pravilno utvrdio da je jedino Zajednica ponuditelja aktivno legitimirana za podnošenje žalbe sukladno članku 401. stavku 1. ZJN-a, jer jedino Zajednica kao cjelina sastavljena od pet članova, a koja je podnijela ponudu može dobiti konkretan ugovor o javnoj nabavi. Naime, navedenom odredbom propisano je da pravo na žalbu ima svaki gospodarski subjekt koji ima ili je imao pravni interes za dobivanje određenog ugovora o javnoj nabavi, okvirnog sporazuma, dinamičkog sustava nabave ili projektnog natječaja i koji je pretrpio ili bi mogao pretrpjeti štetu od navodnoga kršenja subjektivnih prava.
Kako je međutim, iz priložene žalbe razvidno da je predmetnu žalbu protiv odluke o odabiru podnijela upravo Zajednica ponuditelja, po opunomoćeniku tvrtki Ceste Karlovac d.d., te da taj gospodarski subjekt nije podnio žalbu samo u svoje ime, u konkretnom slučaju nije bilo mjesta odlučivanju samo o žalbi tog člana Zajednice ponuditelja i odbacivanju njegove žalbe zbog neispunjavanja pretpostavki iz članka 401. ZJN-a, kako je to pogrešno riješeno osporenim rješenjem.
Budući da navedenu punomoć za podnošenje žalbe i zastupanje u ovom žalbenom postupku nisu dostavili svi članovi Zajednice ponuditelja, predmetna žalba nije uredna jer uz istu nije priložena valjana punomoć.


Poveznica na Rješenje 

Poveznica na Presudu