UsII-93/23 od 19. srpnja 2023.

KLASA: 23/116

UsII-93/23 od 19. srpnja 2023.

Trošak- Žalba na dokumentaciju o nabavi- Uspjeh sa žalbenim zahtjevom- Članak 431. ZJN 2016

Imajući u vidu citiranu zakonsku odredbu, kao i činjenicu da je zainteresirana osoba žalbom tražila poništenje dijelova točki 4.3.1., 4.3.2. i 7.13. izmjene DON-a, te da je tuženik upravo navedene točke i poništio u dijelu u kojem su zahvaćene nezakonitošću, to je, i po ocjeni ovog Suda, tuženik osnovano ocijenio da je zainteresirana osoba uspjela sa žalbom u cijelosti, te joj je, posljedično, osnovano u cijelosti priznao zatražene troškove žalbenog postupka.
Ovo neovisno o tomu što je, pritom, tuženik dio žalbenih navoda u odnosu na osporene točke izmjene DON-a ocijenio neosnovanim, jer se uspjeh u žalbenom postupku cijeni s obzirom na osnovanost žalbenog zahtjeva, a ne pojedinih žalbenih navoda.
Stoga, uvažavajući činjenicu da je zainteresirana osoba uspjela sa svojim žalbenim zahtjevom da se poništi dio dokumentacije o nabavi zahvaćen nezakonitošću, to ima pravo na cjelokupan trošak žalbenog postupka, a koje stajalište je ovaj Sud već izrazio u svojim odlukama (primjerice presuda, poslovni broj: UsII¬117/22-7 od 10. lipnja 2022.), na koju okolnost osnovano upire i tuženik u odgovoru na tužbu.



Poveznica na Rješenje 

Poveznica na Presudu