UsII-218/22 od 4. siječnja 2023.

KLASA: 22/638
UsII-218/22 od 4. siječnja 2023.
Obnova postupka- Nove činjenice i dokazi- Uskraćivanje mogućnosti sudjelovanja u postupku- Članak 123. stavak 1. točke 1. i 5. ZUP-a

Među strankama nije sporno da tuženik u žalbenom postupku nije uzeo u obzir tužiteljevo očitovanje uslijed propusta u postupanju tuženika kao posljedice pogrešnog zaključka da tužitelj nije dostavio očitovanje u ostavljenom roku.
Navedene okolnosti nije moguće smatrati razlozima za obnovu postupka iz članka 123. stavka 1. točke 1. (nove činjenice i dokazi) i točke 5. (uskraćivanje mogućnosti sudjelovanja) ZUP-a
Očitovanje žalitelja (tužitelja) o odgovoru na jedan žalbeni navod ne može se smatrati novom činjenicom odnosno novim dokazom u smislu navedene zakonske odredbe niti bi to očitovanje, kad bi se i (pogrešno) smatralo novom činjenicom odnosno novim dokazom, u konkretnom slučaju moglo dovesti do drukčijeg rješenja da je ono bilo izneseno, odnosno upotrijebljeno u prijašnjem postupku. Ovakav zaključak potkrjepljuje i činjenica da je tuženik (nakon što je uzeo u obzir očitovanje) donio istovjetnu odluku kao u postupku koji je bio predmetom obnove.  
Okolnost što je tuženik donio odluku o tužiteljevoj žalbi prije proteka roka koji je dao tužitelju za dostavu očitovanja o naručiteljevu odgovoru na žalbu odnosno činjenicu da u žalbenom postupku nije uzeto u obzir navedeno očitovanje ovaj Sud smatra postupovnim propustom tuženika koji se ne može okarakterizirati kao onemogućavanje sudjelovanja u postupku osobi koja je trebala sudjelovati u svojstvu stranke.

Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu