UsII-63/23 od 24. svibnja 2023.

KLASA: 23/93

UsII-63/23 od 24. svibnja 2023.

Urednost- Visina naknade za pokretanje žalbenog postupka- Propuštanje naručitelja da valjano odgovori na pravodobno dostavljen zahtjev dodatne informacije, objašnjenja ili izmjene dokumentacije o nabavi- Članak 406. i 430.a ZJN 2016
 
U ovom je predmetu bitna okolnost da se tužiteljeva žalba odnosila na propuštanje naručitelja da valjano odgovori na pravodobno dostavljen zahtjev za dodatne informacije, objašnjenja ili izmjene dokumentacije. Sud smatra pravilnom ocjenu tuženika da se u takvim slučajevima (dakle, u slučajevima podnošenja žalbe na propuštanje naručitelja da valjano odgovori na pravodobno dostavljen zahtjev, dodatne informacije, objašnjenja ili izmjene dokumentacije) plaća naknada u iznosu propisanom člankom 430.a stavkom 1. ZJN-a. Naime, u konkretnom slučaju nije riječ o situaciji u kojoj su primjenjive iznimke od obveze plaćanja naknade u iznosima iz članka 430.a stavka 1. ZJN-a jer se te iznimke ne odnose na situacije kao što je konkretna. Naime, iznimka iz članka 430.a stavka 2. ZJN-a odnosi se na situaciju u kojoj u trenutku izjavljivanja žalbe nije poznata procijenjena vrijednost nabave, dok se iznimka iz članka 430.a stavka 3. ZJN-a odnosi na situaciju u kojoj se žalba izjavljuje na odluku o odabiru ili poništenju za jednu ili više grupa predmeta nabave.
S obzirom na predmet tužiteljeve žalbe u konkretnom slučaju, a imajući na umu mjerodavnu odredbu članka 430.a stavka 1. točke 2. ZJN-a kao i stajalište o neprimjenjivosti iznimaka iz članka 430.a stavaka 2. i 3. ZJN-a u konkretnom slučaju, Sud smatra pravilnim zaključak tuženika da je tužitelj, u smislu članka 430.a stavka 1. točke 2. ZJN-a trebao uplatiti naknadu za pokretanje žalbenog postupka u iznosu od 4.863,50 eura. Budući da je tužitelj uplatio naknadu za pokretanje žalbenog postupka u iznosu od 1.320,00 eura (a koja činjenica među strankama nije sporna), Visoki upravni sud ocjenjuje da je u konkretnom slučaju tuženik postupio zakonito odbacivši tužiteljevu žalbu kao neurednu.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu