UsII-291/21 od 7. listopada 2021.

KLASA: 21/822

UsII-291/21 od 7. listopada 2021.

Urednost- Naknada za pokretanje žalbenog postupka- Grupe- Spajanje predmeta- Članak 420., 421. i 430. ZJN 2016

Budući da je u konkretnom slučaju predmet nabave podijeljen na ukupno dvije grupe, a žalbe su podnesene protiv odluka o odabiru u odnosu na obje grupe predmeta nabave, pravilan je zaključak tuženika da su žalbe, s obzirom na njihov sadržaj, podnesene u odnosu na predmet nabave u cijelosti, što isključuje primjenu članka 430. stavka 4. ZJN-a na koji se poziva tužitelj. 
Za drugačije tumačenje navedene zakonske odredbe Sud ne nalazi uporišta, osobito imajući na umu smisao i cilj koji se tom odredbom namjeravao postići. Tuženik je dao valjane razloge zbog kojih u konkretnom slučaju ne može doći do primjene članka 430. stavka 4. ZJN-a budući da je u konkretnom slučaju riječ o situaciji u kojoj su žalbe podnesene u odnosu na postupak i predmet nabave u cijelosti.
Pored toga, valja reći da nije odlučna okolnost što je tužitelj žalbu sastavio i podnio u dva podneska, odnosno što je podnio dvije odvojene žalbe jer je za ocjenu zakonitosti osporavanog rješenja u konkretnoj stvari ključno to da je tužitelj žalbe podnio u odnosu na sve grupe predmeta nabave tj. u odnosu na postupak javne nabave u cjelini. 


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu