UsII-193/23 od 30. studenog 2023.

KLASA: 23/444
UsII-193/23 od 30. studenog 2023.
Rok za žalbu- Zakasnio-Trebao se žaliti na raniju odluku o odabiru- Nepromijenjeno činjenično stanje- Načelo ekonomičnosti- Članak 4., 399., 406. i 425. stavak 4. ZJN 2016
 
Kako je predmet ponovljenog postupka pregleda i ocjena ponuda bila samo provjera uloge stručnjaka Damira Vanđelića na projektima (referencama) navedenim u Obrascu o iskustvu stručnjaka, to su samo navedene činjenice mogle biti predmetom žalbe u odnosu na taj postupak pregleda i ocjene ponuda te odluku o odabiru od 14. kolovoza 2023. Naručitelj je provjerio reference i dobio potvrdu da je imenovani stručnjak pružao uslugu upravljanja projektom gradnje koja je obuhvaćala opis poslova sukladno članku 33. Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje.
Dakle, kako se žalbom BIM projekt d.o.o., Zagreb nije osporavala kvalifikacija stručnjaka Damira Vanđelića (Certificirani direktor portfelja-IPMA razina A), niti je tužitelj nakon što mu je dostavljena žalba na odgovor osporavao kvalifikacije stručnjaka Damira Vanđelića (Certificirani direktor portfelja-IPMA razina A) to se prigovori tužitelja koji se odnose na činjenična i pravna stanja (certifikat o posebnim znanjima za voditelja projekta) koja su tužitelju bila poznata u ranijem pregledu i ocjeni ponuda i u odnosu na koja tada nije izjavio žalbu niti je obrazložio zašto te činjenice i dokaze nije već iznio i ranije, nisu od utjecaja na zakonitost rješenja i drugačije rješenje ove upravne stvari.
Naime, cilj efikasne provedbe javnog natječaja je i sprječavanje mogućnosti produljenja postupka javne nabave putem žalbenog postupka radi ekonomskog pritiska na ostale sudionike postupka. U tom pogledu je Ustavni sud iskazao svoje mišljenje u predmetu broj: U-I-2911/2017 od 5. veljače 2019. u kojoj je već izrazio svoju ocjenu legitimnosti cilja promicanja učinkovitosti postupka javne nabave.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu