UsII-106/23 od 19. srpnja 2023.

UsII-106/23 od 19. srpnja 2023.
KLASA: 23/268
Pravo na žalbu- Pravni interes- Zajednica ponuditelja- Punomoć za zastupanje- Urednost žalbe- Članak 401., 420. i 421. ZJN 2016
 
Tuženik je u postupku utvrđivanja postupovnih pretpostavki za izjavljivanje žalbe pozvao I. tužitelja očitovati se dostavlja li žalbu I. tužitelj ili zajednica gospodarskih subjekata koja je podnijela ponudu u postupku javne nabave te ga je pozvao dostaviti punomoć za drugog člana zajednice ponuditelja, ZG-Projekt d.o.o. Na taj bi način tuženik riješio pitanje aktivne legitimacije za izjavljivanje žalbe jer status ponuditelja u postupku javne nabave nema I. tužitelj već zajednica ponuditelja, koju čine I. i II. tužitelj, Dalekovod¬Projekt d.o.o. i ZG-Projekt d.o.o., te podnositelj žalbe može biti samo zajednice ponuditelja. I. tužitelj je na ispravak odnosno dopunu žalbe bio pozvan zaključkom tuženika, KLASA: UP/II-034-02/23-01/268, URBROJ: 354-01/9-23-6 od 26. svibnja 2023. koji mu je upućen 29. svibnja 2023. putem opunomoćenika, odvjetnika Domagoja Šoljića. Zaključak je sadržavao upozorenje na posljedice nepostupanja u ostavljenom roku koji je isticao 1. lipnja 2023. Dostava zaključka izvršena je putem EOJN-a. Budući da I. tužitelj nije postupio po navedenom zaključku, tuženik je pravilno ocijenio izostanak pravnog interesa I. tužitelja za izjavljivanje žalbe tj. izostanak pretpostavki propisanih u članku 401. ZJN-a.
Neosnovani su navodi tužbe da tuženik nije imao razloga slati žalbu I. tužitelja na ispravak. I. tužitelj je u postupku javne nabave sudjelovao kao član zajednice ponuditelja i samo zajednica ponuditelja, ne njeni članovi pojedinačno, može zaključiti ugovor o javnoj nabavi. Samo zajednica ponuditelja može pretrpjeti eventualnu štetu zbog odabira nezakonite ponude. Stoga I. tužitelj kao član zajednice ponuditelja nema pravni interes za izjavljivanje žalbe što je jedan od za to kumulativno propisanih uvjeta. Punomoć koju je II. tužitelj dao I. tužitelju 20. siječnja 2023. koja je priložena ponudi ne odnosi se na izjavljivanje žalbe, a nesporno je uvidom u žalbu I. tužitelja utvrđeno da I. tužitelj žalbu podnosi samo u svoje ime.


Poveznica na Rješenje

Poveznica na Presudu