Sporazumi o integritetu – Konferencija

Transparency International Hrvatska organizira konferenciju u okviru prve faze zajedničkog projekta Transparency Internationala i Europske komisije pod nazivom Sporazum o integritetu – kontrolni mehanizam za očuvanje sredstava EU protiv prijevara i korupcije.

Današnja konferencija od iznimne je važnosti za informiranje šire javnosti, jačanje svijesti i podrške aktivnostima koje se aktivno provode u području borbe protiv prijevara i korupcije u upravljanju europskim strukturnim i investicijskim fondovima. Cilj je domaćim stručnjacima s područja javne nabave, tijelima javne vlasti, korisnicima sredstava, investitorima, poduzetnicima, udrugama civilnog društva i javnosti predstaviti Sporazum o integritetu.

Sporazum o integritetu je konkretan alat koji ima višestruke pozitivne učinke, a primjenjuje se u mnogim državama Europske unije, tako da postoje iskustva i prakse primjene i provođenja. U aktualnom programskom razdoblju do 2020. godine u hrvatske regije uložiti će se više od 10 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što je jedan od glavnih izvora javnih ulaganja. Učinkovito upravljanje i iskorištavanje kapaciteta podrazumijeva provođenje politike nulte tolerancije na korupciju.

Korupcija i prijevare postaju stvarni rizik kada se radi o velikim i značajnim sredstvima, a uspostavom učinkovitih i pravovremenih mehanizama moguće je prevenirati nepravilnosti. Sporazumi o integritetu predstavljaju mehanizam civilnog nadzora kako bi se smanjili koruptivni rizici, a javnosti osigurala transparentnost i kontrola svake pojedine faze ili segmenta ulaganja.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Goran Matešić, sudjelovao je u radu konferencije, izlaganjem na temu: Faktori rizika i nepravilnosti u postupcima javne nabave.
Na konferenciji sudjeluje Inguna Kramiņa iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije, analitičarka Ágnes Czibik iz Corruption Research Center Budimpešte, te Michaela Rajkova iz TI Bugarska.
Od domaćih stručnjaka o faktorima rizika u postupcima javne nabave govorili su i Filko Cezner, pomoćnik ministra gospodarstva i Tatjana Borovina, načelnica Sektor za uspostavu i unapređenje rada sustava u Upravi za provedbu operativnih programa i međunarodnih instrumenata Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
U radu konferencije zastupljeni su i korisnici, domaći konzultanti Ana Fresl, izvršna direktorica, Projekt jednako razvoj d.o.o i Georgios Chatzigiagkou, stariji konzultant iz tvrtke Logička Matrica d.o.o, te gradonačelnik grada Lepoglave i saborski zastupnik Marijan Škvarić.