Smart Public Sector

Međunarodna konferencija Smart Public Sector 2017., po prvi put se održala u Zagrebu 29. i 30. ožujka u Kongresnom centru FORUM. 
Tijekom dva dana održavanja konferencije, u radu je sudjelovalo 140 sudionika uključujući predstavnika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, predsjednika Gorana Matešića.
Forum je obilježen i sudjelovanjem predstavnika Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Povjerenika za informiranje, kao i
predstavnika Europske komisje (Belgije), te mnogih drugih.  Neke od glavnih tema, koje su tijekom ova dva dana istaknute, bile su važnost proaktivne objave dokumenata i informacija, koja rezultira
većom transparentnošću javnog sektora, potreba primjene novih tehnologija, odnosno, način osmišljavanja user-friendly rješenja za krajnje korisnike i posljedično, poboljšanje komunikacije s građanima te značaj uloge srednjeg menadžmenta i načini motivacije zaposlenika.

Veliki naglasak stavljen je na otvorenost i transparentnost podataka u javnom sektoru te potrebu i pravo građana na informacije o tome kako i gdje se točno troši novac iz javnog proračuna.

Na finalnom panelu “Konkretni koraci za budućnost - Što smo danas naučili i što ćemo sutra primijeniti” panelisti su se složili da lideri javnog sektora imaju značajnu ulogu u pokretanju javnog sektora u novo digitalno doba, te moraju biti primjer drugima. 
“Potrebna je politička volja lidera kako bi se napravile prijeko potrebne promjene” - tvrdi Marlen Piskunov, voditeljica odjela za javnu upravu i usluge Ministarstva financija Estonije.

Kroz dva dana konferencije sudionici su imali priliku aktivno  sudjelovati u panel diskusijama i okruglim stolovima, poslušati prezentacije uspješnih primjera modernizacije javnog sektora te sudjelovati u 30-minutnim sastancima s partnerima i sponzorima.
Predsjednik Državne komisije, Goran Matešić, sudjelovao je prvoga dana, u srijedu 29. ožujka 2017. godine, u radu panela: "Pametan" javni sektor - što to znači i kako ga realizirati, te u radu Okruglog stola, drugoga dana, na temu: "Kako razviti efikasniju javnu upravu?".

Događaj Smart Public Sector 2017 imao je međunarodni karakter, sa sudionicima iz regije i ostalih dijelova Europe. Iako je najviše sudionika bilo iz Hrvatske, konferencija je privukla i stručnjake iz Slovenije, Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Belgije, latvije, Litve, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Estonije, Njemačke te Nizozemske.