Radni ručak HUP-a

Vrijeme je za reformu javne nabave.

Goran Matešić, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, gostovao je na 49. Radnom ručku HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika, koji se održao u Zagrebu, 17. ožujka 2015. godine.
 


Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Goran Matešić, govorio je o trenutnom stanju u javnoj nabavi, pravnoj zaštiti, nedostacima i smetnjama, rizicima za korupciju u javnoj nabavi i mjerama za povećanje transparentnosti i odgovornosti.
Goran Matešić naveo je da su se, prema sadašnjem stanju stavari, stekli uvjeti za reformu sustava javne nabave kao i pravne zaštite u javnoj nabavi; reformu koja bi s jedne strane sam postupak nabave pojednostavila, ubrzala i pojeftinila, a u pravnoj zaštititi osigurala veću predvidivost i zaštitu temeljnih vrijednosti javne nabave. Uzroci leže u svijesti sudionika javne nabave o tome, u potrebi razvoja alata i instrumenata koji jamče postizanje tih ciljeva, kao i u razvoju zakonodavstva Europske unije u vidu novih Direktiva i Uredbi.

Anny Brusić, direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika osvrnula se na tržište javne nabave, te iznijela podatak da ukupna vrijednost javne nabave u Hrvatskoj godišnje iznosi oko 40 milijardi kuna, a u postupcima sudjeluje oko 1700 naručitelja i oko 5000 ponuditelja koji sklope godišnje oko 22.000 javnih ugovora. „Javna nabava smatra se jednim od najkritičnijih aktivnosti za rizik od korupcije, a i percepcija korupcije u sustavu javne nabave vrlo je visoka.“ Istaknula je u svom pozdravnom govoru Anny Brusić.

Petar Lovrić, predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika zaključio je da je vrijeme za promjenu zakona jer su forma i protokoli važniji od sadržaja, što nije dobro. Ukazao je na prisutnost "diktature straha", postavljajući pitanje na koji način uopće ii može neki službenik, koji ima prosječnu plaću, donijeti odluku temeljem ekonomski najpovoljnije cijene?! Najjednostavnije je koristiti najmanju cijenu, jer po bilo kojim drugim kriterijima može se očekivati USKOK ili DORH da pokucaju na vrata.

Predsjedniku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, postavljena su brojna pitanja i primjedbe poduzetnika, koja ukazuju na nedostatke.
Poduzetnici su iznosili primjere netransparentnosti postupaka javne nabave.
Brojne primjedbe išle su u smjeru kriterija najniže cijene, koja se u Hrvatskoj koristi gotovo u 99% slučajeva, prema kojima se zbog iznimno niskih i često damping cijena, odredbe ugovora neće moći izvršiti, bilo po pitanju cijene, kvalitete ili rokova, a naknadno će se kroz dodatne ugovore, bez natječaja, procijenjeni iznos nabave znatno premašiti, a cijenu platiti svi porezni obveznici.