Predstavljanje Indeksa percepcije korupcije

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Goran Matešić, nazočio je predstavljanju Indeksa percepcije korupcije 2014. u dovrani hotela Westin, u organizaciji Transparency International Hrvatska. Pred više od 150 predstavnika hrvatskih vlasti, civilnog društva i diplomatskih predstavnika u Hrvatskoj predstavljeni su rezultati za ovu godinu.
Na ljestvici od 175 zemalja, prema Indeksu percepcije korupcije, Hrvatska je na 61. mjestu. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je nazadovala za četiri mjesta.
Prema Indeksu percepcije korupcije, najutjecajnijem pokazatelju korupcije u svijetu, najmanje korumpirane zemlje u 2014. godini su Danska s 92 boda i Novi Zeland s 91 bodom, a najkorumpiranije su Sjeverna Koreja i Somalija sa samo 8 bodova.

Hrvatski je indeks ove godine 48 što je isto kao i prošle godine. Od 175 zemalja Hrvatska se nalazi na 61. mjestu. To je za 4 mjesta lošije nego prošle godine.

"Indeks percepcije korupcije 2014. pokazuje da se pomaci u borbi protiv korupcije ne vide, što znači da borba protiv korupcije još uvijek nije dovoljno jaka, iako smo svjedoci određenih nastojanja u tom pravcu. Ovaj pokazatelj bi morao biti upozorenje svakom pojedincu, a pogotovo onima koji obnašaju vlast, jer nam je obećano društvo bez korupcije", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.