Konferencija u Ministarstvu gospodarstva

Ministarstvo gospodarstva, potaknuto velikim interesom gospodarstvenika, ali i šire javnosti o nacrtu prijedloga novog Zakona o javnoj nabavi, organiziralo je konferenciju “Novine vezane uz novi zakon o javnoj nabavi i e-javna nabava“ na kojoj su predstavljene novine koje donosi novi zakon.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Goran Matešić, te Karmela Dešković, članica DKOM-a, sudjelovali su u radu Konferencije.Ministar gospodarstva Tomislav Panenić istaknuo je kako će novi, moderan i fleksibilniji  Zakon o javnoj nabavi uvelike doprinijeti promjenama koje su bile potrebne te istaknuo kako je ovo jedan od reformskih zakona Vlade.

Dodao je kako novi zakon više ne traži da poduzetnici, koji se prijavljuju na natječaje za javnu nabavu, kod same prijave prikupljaju brojne dokumente da bi dokazivali svoje sposobnosti, već mogu putem jedinstvenog obrasca dati izjavu kako će to učiniti ako budu odabrani kao najpovoljniji ponuditelj. Također, rekao je kako se sustav modernizira te se ide prema elektroničkoj javnoj nabavi. Od 1. srpnja 2016. godine gospodarski subjekti imaju obvezu dostave ponuda i zahtjeva za sudjelovanje u postupcima javne nabave isključivo u elektroničkom obliku.

Visoki postotak javnih nabava u kojima je samo jedan ponuditelj, loša je praksa koju se mora žurno promijeniti, jer otvara pitanje i koruptivnih radnji.
Istaknuto je da Europska komisija procjenjuje da zemlje, koje su do sada uvele ovakav oblik prikupljanja ponuda na javnim nabavama, ostvaruju uštede između 5 i 20 posto na vrijednosti javnih nabava.

Javna rasprava o novom zakonskom prijedlogu uskoro će započeti, a u koju se može uključiti i šira zainteresirana javnost svojim komentarima i prijedlozima