Konferencija Javna nabava kao generator gospodarskog rasta

U Kristalnoj dvorani hotela The Westin, Zagreb, dana 30. ožujka 2016. godine, s početkom u 9,00 sati održana je Konferencija:  "Javna nabava kao generator gospodarskog rasta" u organizaciji Hrvatske gospodarske komora i Ministarstva gospodarstva.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Goran Matešić, sudjelovao je u radu Panel rasprave na temu: "Može li javna nabava biti generator gospodarskog rasta?". Uz Gorana Matešića, ostali sudionici panela su bili i Gordana Brcković, pomoćnica ministra gospodarstava, Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro d.o.o., Ivica Vuković, direktor tvrtke Krah d.o.o., Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU te Ivančica Franjković, v.d. zamjenica predstojnika Državnog ureda za središnju javnu nabavu.

U panel raspravi „Može li javna nabava biti generator gospodarskog rasta?“ govorilo se o problemima na koje poduzetnici nailaze u procesu javne nabave pa je tako direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka istaknuo kako se natječaji rade tako da oni na njih ne mogu niti pristupiti jer se specifikacije namještaju za jednu tvrtku. Altpro je tvrtka koja dobiva poslove na natječajima javnih nabava na brojnim svjetskim tržištima pa su tako opremili 45 željezničkih kolodvora u Indoneziji, ali u Hrvatskoj ni jedan. Direktor tvrtke Krah Ivica Vuković poručio je da glavni problem nije kriterij najniže cijene, ali je jedan od ključnih problema, već problem natječaja koji su koncipirani tako da domaći proizvođači ne mogu sudjelovati na njima. „Prednost se daje robi iz uvoza i postavljaju se uvjeti koji isključuju domaće proizvođače“, smatra Vuković. Zamjenica predstojnika Državnog ureda za središnju javnu nabavu Ivančica Franjković objasnila je kako se prema EU direktivama ne smiju favorizirati domaći proizvođači, ali brojne zemlje efikasno i suptilno štite domaće proizvođače sa skrivenim elementima zaštite, a da time ne krše propise. „Dosadašnji zakon nije bio u potpunosti krut i nefleksibilan, no s novim rješenjima očekujmo veće sudjelovanje u javnoj nabavi domaćih proizvoda i inovativnih tvrtki, koje teško stječu referencu na hrvatskom tržištu“ istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš. Dodao je kako je potrebno educirati one koji raspisuju natječaje te ih informirati kako u Hrvatskoj ima onih koji proizvode kvalitetne hrvatske proizvode, a u tome će važnu ulogu imati upravo HGK – online katalog hrvatskih proizvoda. Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška istaknuo je važnost javne nabave za hrvatsko gospodarstvo jer vrijednost natječaja u sljedećih pet godina financiranih iz EU fondova iznosi 100 milijardi kuna, a pomoćnica ministra gospodarstava Gordana Brcković posebno je naglasila važnost zajedničke sinergije svih u procesu javne nabave, i ponuditelja i naručitelja proizvoda i usluga. „Na tragu smo izrade Nacrta zakona o javnoj nabavi te do svibnja ove godine očekujemo konačnu verziju, stoga pozivamo sve na dostavu svojih prijedloga i primjedbi“, rekla je Brcković. 

Prezenatciju na temu: On line kataloga hrvatskih proizvoda – novog alata za povećanje udjela MSP u postupcima nabava,  održala je Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT, Hrvatske gospodarske komore.
U drugoj Panel raspravi: "Što donosi novi Zakon o javnoj nabavi", sudjelovali su djelatnici Ministarstva gospodarstva te drugi predstavnici naručitelja i ponuditelja.

U prijedlogu novog zakona o javnim nabavama naći će se kriteriji ekonomske isplativosti, europske jedinstvene dokumentacije koja treba smanjiti administrativno opterećenje svih u procesu javne nabave, a posebno malih i srednjih poduzeća te partnerstvo za inovacije (novi postupak javne nabave koji teži razvoju inovativnog proizvoda, usluge ili radova, a koristi se kad naručitelj treba zadovoljiti potrebu za nabavkom inovativnih proizvoda koji ne postoje na tržištu).

Agenda