Indeks percepcija korupcije 2015.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Goran Matešić, sudjelovao je na predstavljanju „Indeksa percepcije korupcije 2015.", koji se u organizaciji Transparency International Hrvatska održao dana 27. siječnja 2016. godine u Zagrebu, u Hotelu Westin.

Indeks percepcije korupcije određene zemlje ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na bodovnoj ljestvici od 0 do 100. Pritom 0 predstavlja zemlju koja se percipira kao visoko korumpirana, a ona ocjenjena sa 100 kao zemlja očišćena od korupcije. Korupcija podrazumijeva nezakonite aktivnosti koje se namjerno prikrivaju, a izlaze na svjetlo dana kroz skandale, istrage i suđenja.

Istaknuto je da je preventivnim tijelima u borbi protiv korupcije kao što su:  Državna revizija, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Povjerenik za informiranje i Državna komisiju za kontrolu postupaka javne nabave potrebno osigurati dostatna financijska sredstva i stručne kapacitete, te onemogućiti politički utjecaj na njihov rad.

Na ljestvici od 168 zemalja prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska je na 50. mjestu s 51 bodom. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je napredovala za tri boda.

Prema Indeksu percepcije korupcije, najutjecajnijem pokazatelju korupcije u svijetu, najmanje korumpirane države u 2015. godini su Danska s 91 bodom, Finska s 90 bodova, Švedska s 89, Novi Zeland s 88,te Nizozemska i Norveška s 87 bodova. Najkorumpiranije države su  Sjeverna Koreja i Somalija sa samo 8 bodova.