HGK: Regionalna konferencija

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) organizirala je treću regionalnu konferenciju pod naslovom „Javna nabava kao ključna strateška funkcija za učinkovito upravljanje“ koja će se održava 24. i 25. svibnja 2016. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.

Cilj konferencije je potaknuti sudionike da povećaju svoj interes i mogućnosti za sudjelovanje, nadmetanje i dobivanje ugovora/projekata financiranih putem EBRD-a te da se identificiraju ključni problemi i predlože potencijalna poboljšanja sustava javne nabave u regiji.

Predsjednik Državne komisije, Goran Matešić, sudjelovao je u radu Konferencije dana 24. svibnja 2016. godine, izlaganjem na engleskom jeziku u 10-om panelu: "Compliance in procurement process".

Voditelj službe za međunarodnu suradnju i usklađivanje sustava Ministarstva gospodarstva Ivan Palčić kazao je da je svrha novog zakona ukidanje kriterija najjeftinije ponude koja i nije uvijek najkvalitetnija. „Potrebno je dati priliku inovativnim tvrtkama, a novi će zakon, uz smanjenje korupcije i odstupanja, osigurati i uštede. Očekuje se da će 15. srpnja zakon biti predstavljen Saboru“, rekao je Palčić.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju Vedrana Jelušić Kašić rekla je kako je cilj konferencije unaprijediti pripremu natječaja, potaknuti tvrtke da sudjeluju u natječaju, podupirati zdravo natjecanje te omogućiti razmjenu iskustava. Dodala je da proces javne nabave često ne odgovara tržišnim zahtjevima, čime se stvaraju prepreke i upravo zato je važno prepoznati stratešku ulogu javne nabave. Direktor odjela za javne nabave EBRD-a Jan Jackholt naglasio je da je EBRD u 2015. godini osigurao investicije u vrijednosti od čak 8.9 milijardi eura te pozvao sve okupljene na sudjelovanje u natječajima.

Direktor Udruženja za inženjering u Gospodarskoj zbornici Slovenije Dejan Papež osvrnuo se na nadolazeće promjene u legislativi, istaknuvši da je prošle godine i u Sloveniji došlo do izmjena Zakona o javnoj nabavi.  „Gospodarske su komore pokretači promjena te predstavljaju most između gospodarstvenika i Vlade. Usmjerene su na zadovoljavanje tržišnih zahtjeva. Osluškuju iskustva i potrebe javnog i privatnog sektora te nastoje te potrebe implementirati u zakone“, dodala je direktorica Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije Nataša Kecman.

Voditeljica ljudskih potencijala i službe za opće i pravne poslove Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot Gambiroža naglasila je važnost dijaloga o javnoj nabavi. „Javna nabava velik je dio BDP-a svake države, a samim time ima snažan utjecaj na cjelokupni gospodarski razvoj zemlje. EBRD je osigurala čak 20 milijuna eura potpore malim i srednjim tvrtkama u BiH, za pomoć popravljanju njihove konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu.“

Generalni direktor španjolske agencije ICEX – Trade & Investment Isaac Martin Barbero na konferenciji je rekao da je potraga za novim prilikama, pronalazak zajedničkih područja suradnje i prilagodba ono što vodi izvrsnosti jer tako možemo prebroditi izazove te istraživati mogućnosti na domaćem i inozemnom tržištu.

Rad Konferencije se nastavlja i 25. svibnja 2016. godine.